Vliegende start Beroepsopleiding!

Geschreven op 9 mei 2022 door KNB.

Oog
3 min

Twee keer per jaar starten kandidaat-notarissen aan de Beroepsopleiding Notariaat en afgelopen maart is de nieuwe lichting weer van start gegaan! Ruim honderd jonge en gemotiveerde kandidaat-notarissen die aan het begin van hun carrière staan, hebben een mooie tweedaagse samenkomst in Ermelo met elkaar beleefd.

Tijdens de Beroepsopleiding Notariaat leer je alles wat je als beginnend notaris moet weten. Het doel van de openingsdagen in Ermelo is om elkaar – en zeker ook jezelf – op een relaxte en ongedwongen manier beter te leren kennen. Tijdens de gehele opleiding zal je elkaar namelijk nog vaak gaan zien tijdens de bijeenkomsten.

En we kunnen zeker stellen dat er een vliegende start is gemaakt! Na aankomst op de prachtige locatie in Ermelo, werd de eerste dag afgetrapt door Thijs Flokstra, KNB-bestuurslid en notaris bij Freshfields in Amsterdam, en Jeroen Ouendag, programmamanager Future Pro(o)f bij de KNB. In hun openingspraatje hebben zij direct de toon gezet: jij mag als startende kandidaat-notaris je stem laten horen. Sterker nog, je móet je stem laten horen. Met elkaar zorgen we voor verandering en vernieuwing en dit was de rode draad van de gehele samenkomst.

Deze rode draad kwam ook terug in het carrousel van workshops dat daarop volgde. Deze workshops werden als interessant en afwisselend ervaren, gericht op het praktiseren van deze verandering en vernieuwing. In de praktijk kan het namelijk best lastig zijn om je te bemoeien met het beleid binnen jouw notariskantoor. Zo werd in de workshop “feedback voor je notaris” behandeld hoe je op een constructieve en gezonde manier feedback kunt geven aan jouw notaris of andere collega’s. In de workshop “T-shaped professional” konden de deelnemers op een laagdrempelige manier praktijkproblemen bespreken met Thijs Flokstra. Een T-shaped professional is een professional die zowel een specialist is op zijn eigen vakgebied als een generalist die in staat is om over de grenzen van zijn vakgebied te kijken en verbindingen te leggen. Deze dagen stond vakinhoud niet centraal maar vaardigheden, zoals empathie en communicatieve skills. De workshops waren het sluitstuk van de interessante ochtend waarin vele tips en tools werden uitgewisseld.

Ik maak precies hetzelfde mee!

Na een heerlijke lunch in de zon was het tijd voor het eerste deel van de vaardighedentraining. Het tweede deel zou op dag twee volgen. Tijdens de training werd in kleine groepjes inhoudelijk over de notariële beroepspraktijk gesproken. De training zorgde voor een mooie vertrouwensband: al snel bleek dat jij echt niet de enige bent die ergens tegenaan loopt. Samen werd bekeken hoe je elkaar daarmee kunt helpen en ondersteunen. Ook werd gebruik gemaakt van het KNB Reflectie Instrument. Deze tool helpt je om te ontdekken waar jouw kracht ligt en wat jouw ontwikkelpunten zijn.

Tijdens de bijeenkomst was natuurlijk ook voldoende gelegenheid voor plezier en lol trappen: zo was er een escape room op locatie georganiseerd en werd er lekker gedineerd en geborreld. Het was leuk om tijdens de escape room te merken dat de vaardigheden die bleken uit het reflectie instrument ook weer terugkwamen bij het oplossen van de puzzel. De geboren leiders of mensen met oog voor detail sprongen er al snel uit.

Dag twee begon met een gezamenlijke frisse ochtendstart. Dat was geen overbodige luxe na een toch wel héél gezellige borrelavond. Op een sportieve en leuke manier deden de deelnemers goed hun best om al hun gelukshormonen aan de gang te krijgen. Na een goed ontbijt en een frisse douche gingen de deelnemers weer aan de slag met deel twee van de vaardighedentraining. Tijdens dit deel werd vooral aandacht geschonken aan ieders persoonlijk ontwikkelplan, voortbordurend op de competenties en ontwikkelpunten die naar voren kwamen bij het eerste deel van de vaardigheidstraining.

Bepakt en bezakt met mooie ervaringen, nieuwe doelen, frisse energie én een lunchpakketje voor onderweg gingen alle deelnemers weer op huis aan. We kijken uit naar een mooie opleidingsperiode met elkaar.

(Meer weten over de Beroepsopleiding Notariaat? Klik dan hier.)

Overige
blog
artikelen

Toegang tot het notariaat: een oproep aan bi-culturele talenten

Ben jij kandidaat-notaris met een bi-culturele achtergrond? En zet jij je graag in voor mensen met een afstand tot het notariaat? Dan zoeken wij jou!

Lees meer
Oog
4 min
Mujtaba Ariaie

5 vragen aan... kandidaat-notaris Irtza Mahmood

De weg van Irtza Mahmood (28) naar de notariële praktijk is niet standaard te noemen. Irtza is begonnen op het mbo. Vervolgens heeft hij zijn propedeuse op het hbo gehaald en is hij notarieel recht gaan studeren aan de Universiteit Leiden. Na een tijdje werkzaam te zijn geweest in het wetenschappelijk onderwijs, is hij nu kandidaat-notaris bij Het Notarieel in Emmeloord. Hij heeft net het eerste jaar van de Beroepsopleiding Notariaat afgerond met een 10. Zijn ultieme doel? Notaris worden!

Lees meer
Oog
3 min
Irtza Mahmood

Lancering Het Moment-campagne

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft op 12 juni 2023 de Het Moment-campagne gelanceerd. De campagne neemt je mee naar betekenisvolle momenten waarin de notaris een rol speelt.

Lees meer
Oog
2 min