‘Toen ik dit begreep over de rol van de notaris, dacht ik: dat wil ik later ook!’

Geschreven op 21 december 2021 door kandidaat-notaris Hüseyin Tosun.

Oog
2 min
Geliefden houden elkaars hand vast

Als kind vroeg ik mijn ouders toen zij een huis kochten: ‘Waarom gaan jullie naar de notaris? Kun je het niet rechtstreeks met de verkoper regelen?’ Voor mij is die vraag inmiddels duidelijk beantwoord, maar buiten het notariaat speelt die nog steeds: wat ís de grote meerwaarde van de notaris?

De brug van vertrouwen

De notaris vormt een brug van vertrouwen en zekerheid tussen verschillende partijen. Toen ik dat begreep, dacht ik: dat wil ik later ook! Vertrouwen is echt de kernwaarde van het beroep. Denk aan de geheimhoudingsplicht, onpartijdigheid, onafhankelijkheid en zelfs de Belehrungsplicht. Je bent een vertrouwenspersoon, die waakt voor het nakomen van de rechten en plichten van partijen. 

‘Je rol als notaris gaat verder dan het tekenen van aktes.’
Hüseyin Tosun

Duidelijke taal

Om te weten wat die rechten en plichten zijn, moeten cliënten de inhoud van de akte begrijpen. Daarom vraag ik altijd aan de passeertafel of er nog vragen zijn over de akte. Vaak krijg ik dan te horen dat het een lastige taal is of ze zeggen: ‘Notaris, ik vertrouw erop dat het goed is.’ Bij onduidelijkheden neem ik altijd de moeite om in duidelijke taal de akte (nogmaals) uit te leggen. Ik merk dat cliënten dat erg fijn vinden.

Naam onbekend

Je rol als notaris gaat veel verder dan het tekenen van aktes. Ooit was ik als executeur betrokken bij de afwikkeling van een nalatenschap. De testatrice wilde een groot deel van haar vermogen nalaten aan goede doelen. Met als wens dat zij haar naam niet bekend zouden maken, ook niet in hun administratie. Ze had als alternatief hierop aangegeven dat ze eventueel konden volstaan met de afkorting ‘N.N.’ oftewel ‘Nomen Nescio’; naam onbekend. 

‘Gelukkig vertrouwden ze mij en zorgde ik dat ik het vertrouwen van de erflaatster niet zo schenden.’
Hüseyin Tosun

Creatief binnen de kaders

Een mooi gebaar van de erflaatster. Tegelijkertijd moest ik als executeur en kandidaat-notaris extra oplettend zijn. Ik moest binnen de wettelijke kaders zoveel mogelijk de wens van de erflaatster uitvoeren. De naasten aan wie een legaat was toegekend, kregen van mij een uittreksel van het testament. Bij het uitzoeken van de inboedel hadden zij nog vragen, waarvan ik de meeste (volgens de erflaatster haar wil) onbeantwoord moest laten. Gelukkig vertrouwden ze mij en zorgde ik dat ik het vertrouwen van de erflaatster niet zou schenden.

Ik eindig daarom met mijn eigen quote: Stay safe, be trustful!

Overige
blog
artikelen

Hoe word je notaris?

Als notaris ben je overal. Bij het begeleiden van een onderhandeling, het opstellen van een testament of de aankoop van een huis. Op cruciale momenten in het leven van mensen is jouw rol onmisbaar. Maar hoe word je eigenlijk notaris?

Lees meer
Oog
2 min
Verkeersbord langs weg

Zo moeder, zo dochter

Niet alleen in de beroepskeuze lijkt Liselotte Ellemers op haar moeder Femmy Smink. Het enthousiasme en de vrolijkheid spat er bij de beide dames vanaf. Femmy heeft sinds 2006 haar eigen notariskantoor in Sneek. Toen zij in 2001 werd benoemd tot notaris was zij de jongste vrouwelijke notaris in Nederland. Liselotte zit nu in de eindfase van de master Notarieel Recht aan de Universiteit Utrecht. Liselotte: ‘Het is een betere vraag in welk opzicht wij niet op elkaar lijken.’

Lees meer
Oog
5 min
femmy-en-liselotte

Hoe Sophie van stagiaire naar kandidaat-notaris groeide

Sophie Prosman (28) is kandidaat-notaris bij Dentons in Amsterdam en is nu bijna een jaar bezig met de beroepsopleiding notariaat. Ze is erg enthousiast over haar vak.

Lees meer
Oog
3 min
kantoren-in-de-zon