‘Toen ik dit begreep over de rol van de notaris, dacht ik: dat wil ik later ook!’

Geschreven op 21 december 2021 door kandidaat-notaris Hüseyin Tosun.

Oog
2 min
Geliefden houden elkaars hand vast

Als kind vroeg ik mijn ouders toen zij een huis kochten: ‘Waarom gaan jullie naar de notaris? Kun je het niet rechtstreeks met de verkoper regelen?’ Voor mij is die vraag inmiddels duidelijk beantwoord, maar buiten het notariaat speelt die nog steeds: wat ís de grote meerwaarde van de notaris?

De brug van vertrouwen

De notaris vormt een brug van vertrouwen en zekerheid tussen verschillende partijen. Toen ik dat begreep, dacht ik: dat wil ik later ook! Vertrouwen is echt de kernwaarde van het beroep. Denk aan de geheimhoudingsplicht, onpartijdigheid, onafhankelijkheid en zelfs de Belehrungsplicht. Je bent een vertrouwenspersoon, die waakt voor het nakomen van de rechten en plichten van partijen. 

‘Je rol als notaris gaat verder dan het tekenen van aktes.’
Hüseyin Tosun

Duidelijke taal

Om te weten wat die rechten en plichten zijn, moeten cliënten de inhoud van de akte begrijpen. Daarom vraag ik altijd aan de passeertafel of er nog vragen zijn over de akte. Vaak krijg ik dan te horen dat het een lastige taal is of ze zeggen: ‘Notaris, ik vertrouw erop dat het goed is.’ Bij onduidelijkheden neem ik altijd de moeite om in duidelijke taal de akte (nogmaals) uit te leggen. Ik merk dat cliënten dat erg fijn vinden.

Naam onbekend

Je rol als notaris gaat veel verder dan het tekenen van aktes. Ooit was ik als executeur betrokken bij de afwikkeling van een nalatenschap. De testatrice wilde een groot deel van haar vermogen nalaten aan goede doelen. Met als wens dat zij haar naam niet bekend zouden maken, ook niet in hun administratie. Ze had als alternatief hierop aangegeven dat ze eventueel konden volstaan met de afkorting ‘N.N.’ oftewel ‘Nomen Nescio’; naam onbekend. 

‘Gelukkig vertrouwden ze mij en zorgde ik dat ik het vertrouwen van de erflaatster niet zo schenden.’
Hüseyin Tosun

Creatief binnen de kaders

Een mooi gebaar van de erflaatster. Tegelijkertijd moest ik als executeur en kandidaat-notaris extra oplettend zijn. Ik moest binnen de wettelijke kaders zoveel mogelijk de wens van de erflaatster uitvoeren. De naasten aan wie een legaat was toegekend, kregen van mij een uittreksel van het testament. Bij het uitzoeken van de inboedel hadden zij nog vragen, waarvan ik de meeste (volgens de erflaatster haar wil) onbeantwoord moest laten. Gelukkig vertrouwden ze mij en zorgde ik dat ik het vertrouwen van de erflaatster niet zou schenden.

Ik eindig daarom met mijn eigen quote: Stay safe, be trustful!

Overige
blog
artikelen

5 vragen aan... kandidaat-notaris Irtza Mahmood

De weg van Irtza Mahmood (28) naar de notariële praktijk is niet standaard te noemen. Irtza is begonnen op het mbo. Vervolgens heeft hij zijn propedeuse op het hbo gehaald en is hij notarieel recht gaan studeren aan de Universiteit Leiden. Na een tijdje werkzaam te zijn geweest in het wetenschappelijk onderwijs, is hij nu kandidaat-notaris bij Het Notarieel in Emmeloord. Hij heeft net het eerste jaar van de Beroepsopleiding Notariaat afgerond met een 10. Zijn ultieme doel? Notaris worden!

Lees meer
Oog
3 min
Irtza Mahmood

Lancering Het Moment-campagne

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft op 12 juni 2023 de Het Moment-campagne gelanceerd. De campagne neemt je mee naar betekenisvolle momenten waarin de notaris een rol speelt.

Lees meer
Oog
2 min

5 vragen aan... kandidaat-notaris Quinty Schinkel

Quinty Schinkel (27) voelt zich helemaal thuis bij HVG Law in Rotterdam. Haar belangrijkste eigenschappen: structuur aanbrengen en overzicht houden. En dat komt goed van pas in haar werk als kandidaat-notaris. Wat Quinty het leukste vindt aan werken in het notariaat? 'Het gepuzzel! Het constante bezig zijn met: kan dit zo? Hoe vliegen we het deze keer aan? Op deze manier is geen dag hetzelfde.'

Lees meer
Oog
4 min
quinty