Dit moet je weten als beginnend notaris

Geschreven op 21 december 2021 door KNB.

Oog
2 min
Jongen leest een boek leunend tegen een muur

Heb je je opleiding Notarieel Recht afgerond? Dan mag je nu echt aan de slag in het notariaat. De eerste 6 jaar als kandidaat-notaris heten officieel stagejaren. Hoewel de term anders doet vermoeden, ben je volledig in dienst en ontvang je meteen een normaal salaris.

Wat doet een kandidaat-notaris?

Laat je niet misleiden door het voorvoegsel 'kandidaat'. Je bent als kandidaat-notaris verantwoordelijk voor je eigen dossiers en je krijgt te maken met alle aspecten van het vak. Het enige verschil met de notaris is dat je geen akten mag ondertekenen en dat je geen eindverantwoordelijkheid draagt. Daarbij geeft de term ‘kandidaat’ het onderscheid aan met de notaris-ondernemer, maar een ervaren kandidaat-notaris doet precies hetzelfde werk als een ‘gewone notaris’. 

Tekenbevoegdheid

Je bent alleen tekenbevoegd als je de notaris vervangt tijdens vakantie of ziekte. Deze waarneming mag je pas doen na afronding van de beroepsopleiding en 3 stagejaren. Als je de notaris waarneemt heb je dezelfde rechten, bevoegdheden en verplichtingen als een notaris.

Beroepsopleiding

Tijdens de eerste 3 jaar stagejaren volg je naast je werk de notariële beroepsopleiding. Je leert over de praktijk en vergroot je kennis over het notarieel recht. Goed om te weten: het uitgangspunt is dat het notariskantoor de kosten van de beroepsopleiding betaalt.

Tijdens de opleiding ben je per week een aantal uur bezig met thuisstudie. 1 of 2 keer per maand is er een centrale bijeenkomst en na het 1e en 3e jaar leg je een mondeling examen af.

De beroepsopleiding geeft je dus ruim de tijd om vertrouwd te raken met de kantoorpraktijk en het voeren van gesprekken met cliënten. Je ontmoet collega’s die - net als jij - in hun stagejaren zitten. De perfecte manier om ervaringen uit te wisselen! En het is ook nog eens heel gezellig. 

Meer weten over de beroepsopleiding? Kijk op Stichting Beroepsopleiding Notariaat.

Overige
blog
artikelen

Zo moeder, zo dochter

Niet alleen in de beroepskeuze lijkt Liselotte Ellemers op haar moeder Femmy Smink. Het enthousiasme en de vrolijkheid spat er bij de beide dames vanaf. Femmy heeft sinds 2006 haar eigen notariskantoor in Sneek. Toen zij in 2001 werd benoemd tot notaris was zij de jongste vrouwelijke notaris in Nederland. Liselotte zit nu in de eindfase van de master Notarieel Recht aan de Universiteit Utrecht. Liselotte: ‘Het is een betere vraag in welk opzicht wij niet op elkaar lijken.’

Lees meer
Oog
5 min
femmy-en-liselotte

Hoe Sophie van stagiaire naar kandidaat-notaris groeide

Sophie Prosman (28) is kandidaat-notaris bij Dentons in Amsterdam en is nu bijna een jaar bezig met de beroepsopleiding notariaat. Ze is erg enthousiast over haar vak.

Lees meer
Oog
3 min
kantoren-in-de-zon

Vliegende start Beroepsopleiding!

Twee keer per jaar starten kandidaat-notarissen aan de Beroepsopleiding Notariaat en afgelopen maart is de nieuwe lichting weer van start gegaan! Ruim honderd jonge en gemotiveerde kandidaat-notarissen die aan het begin van hun carrière staan, hebben een mooie tweedaagse samenkomst in Ermelo met elkaar beleefd.

Lees meer
Oog
3 min