Hoe word je notaris?

Geschreven op 12 januari 2023 door KNB.

Oog
2 min
Verkeersbord langs weg

Als notaris ben je overal. Bij het begeleiden van een onderhandeling, het opstellen van een testament of de aankoop van een huis. Op cruciale momenten in het leven van mensen is jouw rol onmisbaar. Maar hoe word je eigenlijk notaris?

Wat doet een kandidaat-notaris?

Laat je niet misleiden door het voorvoegsel 'kandidaat'. Je bent als kandidaat-notaris verantwoordelijk voor je eigen dossiers en je krijgt te maken met alle aspecten van het vak. Het enige verschil met de notaris is dat je geen akten mag ondertekenen en dat je geen eindverantwoordelijkheid draagt. Daarbij geeft de term ‘kandidaat’ het onderscheid aan met de notaris-ondernemer, maar een ervaren kandidaat-notaris doet precies hetzelfde werk als een ‘gewone notaris’. 

Tekenbevoegdheid

Je bent als kandidaat-notaris alleen tekenbevoegd als je de notaris vervangt tijdens vakantie of ziekte. Deze waarneming mag je pas doen na afronding van de beroepsopleiding en drie stagejaren. Als je de notaris waarneemt heb je dezelfde rechten, bevoegdheden en verplichtingen als een notaris.

Beroepsopleiding

Tijdens de eerste 3 jaar stagejaren volg je naast je werk de notariële beroepsopleiding. Je leert over de praktijk en vergroot je kennis over het notarieel recht. Goed om te weten: het uitgangspunt is dat het notariskantoor de kosten van de beroepsopleiding betaalt.

Tijdens de opleiding ben je per week een aantal uur bezig met thuisstudie. 1 of 2 keer per maand is er een centrale bijeenkomst en de beroepsopleiding sluit je af met een mondeling examen.

De beroepsopleiding geeft je dus ruim de tijd om vertrouwd te raken met de kantoorpraktijk en het voeren van gesprekken met cliënten. Je ontmoet collega’s die - net als jij - in hun stagejaren zitten. De perfecte manier om ervaringen uit te wisselen! En het is ook nog eens heel gezellig. 

Wil je weten hoe het is om te werken als (kandidaat-)notaris? Lees dan eens de interviews met moeder en dochter Femmy en Liselotte, Andy en Sophie.

Overige
blog
artikelen

Toegang tot het notariaat: een oproep aan bi-culturele talenten

Ben jij kandidaat-notaris met een bi-culturele achtergrond? En zet jij je graag in voor mensen met een afstand tot het notariaat? Dan zoeken wij jou!

Lees meer
Oog
4 min
Mujtaba Ariaie

5 vragen aan... kandidaat-notaris Irtza Mahmood

De weg van Irtza Mahmood (28) naar de notariële praktijk is niet standaard te noemen. Irtza is begonnen op het mbo. Vervolgens heeft hij zijn propedeuse op het hbo gehaald en is hij notarieel recht gaan studeren aan de Universiteit Leiden. Na een tijdje werkzaam te zijn geweest in het wetenschappelijk onderwijs, is hij nu kandidaat-notaris bij Het Notarieel in Emmeloord. Hij heeft net het eerste jaar van de Beroepsopleiding Notariaat afgerond met een 10. Zijn ultieme doel? Notaris worden!

Lees meer
Oog
3 min
Irtza Mahmood

Lancering Het Moment-campagne

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft op 12 juni 2023 de Het Moment-campagne gelanceerd. De campagne neemt je mee naar betekenisvolle momenten waarin de notaris een rol speelt.

Lees meer
Oog
2 min