Hoe word je notaris?

Geschreven op 12 januari 2023 door KNB.

Oog
2 min
Verkeersbord langs weg

Als notaris ben je overal. Bij het begeleiden van een onderhandeling, het opstellen van een testament of de aankoop van een huis. Op cruciale momenten in het leven van mensen is jouw rol onmisbaar. Maar hoe word je eigenlijk notaris?

Wat doet een kandidaat-notaris?

Laat je niet misleiden door het voorvoegsel 'kandidaat'. Je bent als kandidaat-notaris verantwoordelijk voor je eigen dossiers en je krijgt te maken met alle aspecten van het vak. Het enige verschil met de notaris is dat je geen akten mag ondertekenen en dat je geen eindverantwoordelijkheid draagt. Daarbij geeft de term ‘kandidaat’ het onderscheid aan met de notaris-ondernemer, maar een ervaren kandidaat-notaris doet precies hetzelfde werk als een ‘gewone notaris’. 

Tekenbevoegdheid

Je bent,als kandidaat-notaris alleen tekenbevoegd als je de notaris vervangt tijdens vakantie of ziekte. Deze waarneming mag je pas doen na afronding van de beroepsopleiding en 3 stagejaren. Als je de notaris waarneemt heb je dezelfde rechten, bevoegdheden en verplichtingen als een notaris.

Beroepsopleiding

Tijdens de eerste 3 jaar stagejaren volg je naast je werk de notariële beroepsopleiding. Je leert over de praktijk en vergroot je kennis over het notarieel recht. Goed om te weten: het uitgangspunt is dat het notariskantoor de kosten van de beroepsopleiding betaalt.

Tijdens de opleiding ben je per week een aantal uur bezig met thuisstudie. 1 of 2 keer per maand is er een centrale bijeenkomst en de beroepsopleiding sluit je af met een mondeling examen.

De beroepsopleiding geeft je dus ruim de tijd om vertrouwd te raken met de kantoorpraktijk en het voeren van gesprekken met cliënten. Je ontmoet collega’s die - net als jij - in hun stagejaren zitten. De perfecte manier om ervaringen uit te wisselen! En het is ook nog eens heel gezellig. 

Wil je weten hoe het is om te werken als (kandidaat-)notaris? Lees dan eens de interviews met moeder en dochter Femmy en Liselotte, Andy en Sophie.

Overige
blog
artikelen

Hoe Carolien de balans bewaart

Kandidaat-notaris Carolien Pot (37) houdt van aanpakken. Bij Notariaat Engelen, maar ook in haar vrije tijd. In de PensioenKamer, op de melkveehouderij waar ze woont met haar gezin, op het volleybalveld of tennisbaan. Hoe bewaart Carolien de balans tussen werk en privé?

Lees meer
Oog
4 min
stenen-in-balans

Zo moeder, zo dochter

Niet alleen in de beroepskeuze lijkt Liselotte Ellemers op haar moeder Femmy Smink. Het enthousiasme en de vrolijkheid spat er bij de beide dames vanaf. Femmy heeft sinds 2006 haar eigen notariskantoor in Sneek. Toen zij in 2001 werd benoemd tot notaris was zij de jongste vrouwelijke notaris in Nederland. Liselotte zit nu in de eindfase van de master Notarieel Recht aan de Universiteit Utrecht. Liselotte: ‘Het is een betere vraag in welk opzicht wij niet op elkaar lijken.’

Lees meer
Oog
5 min
femmy-en-liselotte

Hoe Sophie van stagiaire naar kandidaat-notaris groeide

Sophie Prosman (28) is kandidaat-notaris bij Dentons in Amsterdam en is nu bijna een jaar bezig met de beroepsopleiding notariaat. Ze is erg enthousiast over haar vak.

Lees meer
Oog
3 min
kantoren-in-de-zon