Een commissie met pit: de Commissie Kandidaat-notarissen

Geschreven op 2 mei 2023 door KNB.

Oog
3 min
pittige pepers

Wist je dat er een commissie bestaat die zich inzet voor de belangen van kandidaat-notarissen en toegevoegd notarissen? Die het bestuur van de KNB gevraagd én ongevraagd adviseert over onderwerpen die voor hen van belang zijn, zoals de vernieuwing van de beroepsopleiding? Dat is de Commissie kandidaat-notarissen. Lees hier waarom jij daar ook lid van wilt worden.

Of het nu gaat om de beoordeling van het pensioenstelsel of de toekomst van het notariaat: de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is altijd benieuwd naar input van de Commissie kandidaat-notarissen op diverse beleidsdossiers. De komende tijd zijn vooral ideeën nodig over de herinrichting van de Beroepsopleiding Notariaat. De beroepsopleiding krijgt een andere insteek, zodat de opleiding beter aansluit bij wat je in de praktijk als startend kandidaat-notaris nodig hebt. De vernieuwde beroepsopleiding krijgt dan ook een praktisch karakter, maar wel met een stevige juridische basis. Als je in de commissie zit, krijg je de kans om daarover mee te praten.

Afspiegeling van de praktijk

Ilona Remeijsen is al sinds 2019 lid van de commissie en sinds april 2023 voorzitter. Ilona is werkzaam als kandidaat-notaris op de afdeling personen- en familierecht bij Notariskantoor Leskens in Houten.

Ilona: ‘De commissie bestaat uit 6 kandidaat-notarissen en vergadert zo'n 8 keer per jaar. De leden vormen een mooie afspiegeling van alle kandidaat-notarissen uit de praktijk: van beginnend aan de beroepsopleiding tot waarnemingsbevoegd bij een notariskantoor. Eind maart zijn er twee nieuwe leden bijgekomen. Heel leuk zo’n frisse wind: dat geeft nieuwe energie!

Rondetafelbijeenkomsten

De Commissie kandidaat-notarissen organiseert regelmatig rondetafelgesprekken. Tijdens deze digitale gesprekken praten kandidaat- en toegevoegd notarissen met elkaar over hun dilemma's en uitdagingen. Ilona: ‘De rondetafelbijeenkomsten kunnen gaan over lastige gesprekken met cliënten, dossierbehandeling, samenwerking met collega's, werkgevers, arbeidsvoorwaarden of over je ontwikkeling. De deelnemers zijn erg positief over de bijeenkomsten. Het is prettig dat er een plek is waar je even je hart kan luchten bij gelijkgestemden, zeker wanneer je de enige kandidaat bent op je kantoor. Je krijgt adviezen waar je echt iets aan hebt en waar je mee verder kunt. Dat maakt het werk ook leuker.

Symposium

Ieder jaar organiseert de Commissie kandidaat-notarissen een symposium. De programma's van de symposia zijn gericht op de persoonlijke ontwikkeling van de kandidaten en juist niet op de vakinhoud. Er is een aanbod van verschillende praktijkgerichte workshops en de middag wordt afgesloten met een gezellige borrel. Deelnemers zien het symposium vaak als een dagje uit. En het biedt meteen de kans om bij te praten met je vroegere studie- of beroepsopleidingsgenoten!

Tip van de commissie voor startende kandidaat-notarissen

Ilona: ‘Bemoei je ermee! Ga in gesprek met je werkgever en maak goede afspraken over de beroepsopleiding, de begeleiding en je eigen ontwikkeling. Je hebt je eigen toekomst zelf in de hand.'

Wil je je met de toekomst van het hele notariaat bemoeien? Word dan lid van de commissie Kandidaat-notarissen! Er staat nu een vacature open! Neem voor meer informatie gerust contact op via kanocommissie@knb.nl of kijk op NotarisNet.

Ben je student en nieuwsgierig naar een toekomst in het notariaat? Ga eens in gesprek met iemand die werkt in het notariaat. Word lid bij een notariële studievereniging. Bel een notaris op om te vragen of je een keer een kop koffie mag komen drinken. Wees lekker actief! Zo leer je meer over de praktijk en gaat de theorie echt leven.

Overige
blog
artikelen

Toegang tot het notariaat: een oproep aan bi-culturele talenten

Ben jij kandidaat-notaris met een bi-culturele achtergrond? En zet jij je graag in voor mensen met een afstand tot het notariaat? Dan zoeken wij jou!

Lees meer
Oog
4 min
Mujtaba Ariaie

5 vragen aan... kandidaat-notaris Irtza Mahmood

De weg van Irtza Mahmood (28) naar de notariële praktijk is niet standaard te noemen. Irtza is begonnen op het mbo. Vervolgens heeft hij zijn propedeuse op het hbo gehaald en is hij notarieel recht gaan studeren aan de Universiteit Leiden. Na een tijdje werkzaam te zijn geweest in het wetenschappelijk onderwijs, is hij nu kandidaat-notaris bij Het Notarieel in Emmeloord. Hij heeft net het eerste jaar van de Beroepsopleiding Notariaat afgerond met een 10. Zijn ultieme doel? Notaris worden!

Lees meer
Oog
3 min
Irtza Mahmood

Lancering Het Moment-campagne

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft op 12 juni 2023 de Het Moment-campagne gelanceerd. De campagne neemt je mee naar betekenisvolle momenten waarin de notaris een rol speelt.

Lees meer
Oog
2 min