Cd van jou, cd van mij; over het taalgebruik in het notariaat

Geschreven op 21 december 2021 door kandidaat-notaris Geeke van Haaren.

Oog
2 min
Jongen met een handje vol CD's

Een column over taal. Makkie, dacht kandidaat-notaris Geeke. ‘We zijn als notarissen tenslotte dagelijks met taal bezig’. Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Want zo gemakkelijk is het taalgebruik in het notariaat niet.

Spullen versus inboedel

Het taalgebruik in onze aktes kunnen we natuurlijk niet zomaar aanpassen. Een samenlevingscontract waarin staat: ‘De spullen zijn van ons samen’, zorgt voor de grootste discussies. Een vriend vroeg me waarom. ‘Het woord ‘inboedel’ is toch hopeloos ouderwets?’ Ik vroeg aan hem om me uit te leggen wat hij dan onder ‘de spullen’ verstaat. ‘Cd van jou, cd van mij, cd van ons allebei?’ Het antwoord hierop moest hij me ook schuldig blijven.

‘Spreek je de cliënt aan met ‘u’? Of mag het allemaal wat minder formeel tegenwoordig?’
Geeke van Haaren

Zeg maar ‘je’

En niet alleen het taalgebruik, maar ook het overige gesproken en geschreven woord is een uitdaging. Spreek je de cliënt bijvoorbeeld aan met ‘u’? Of mag het allemaal wat minder formeel tegenwoordig? Bij jonge cliënten gaat me dat gemakkelijk af, maar bij oudere cliënten voelt het nog steeds onwennig. Zelfs als zij zélf hebben aangegeven dat ik mag tutoyeren. Een belangrijk aandachtspunt voor mij om m’n taalgebruik te verbeteren.

Feit of mening

Deze uitdaging kom ik ook tegen in de correspondentie. Er komt nogal eens een eenzijdig verzoek om ‘even dit’ of ‘even dat’ aan de andere partij door te geven, maar daarbij moet ik oppassen dat ik me geen woorden in de mond laat leggen. We moeten natuurlijk voorkomen dat het lijkt alsof wij namens een partij een standpunt innemen. Als notaris moet je het bij de feiten houden.

‘Wat voor mij als jurist heel logisch klinkt, kan voor de cliënt onbegrijpelijk klinken.’
Geeke van Haaren

Klare taal

Maar ook het ‘vertalen’ van de akte - in bijvoorbeeld een e-mail - vind ik soms een uitdaging. Want wat voor mij als jurist heel logisch klinkt, kan voor de cliënt onbegrijpelijk klinken. Dan helpt het voor mij om te sparren met collega’s. Al pratend kom je toch vaak tot een net iets andere bewoording en daardoor meer duidelijkheid voor de cliënt. Zoals mijn collega laatst treffend zei: de moeilijkheid zit hem soms in de eenvoud.

En wat betreft die cd: gekregen van mijn moeder, dus van mij. Klare taal, toch?

Overige
blog
artikelen

Hoe word je notaris?

Als notaris ben je overal. Bij het begeleiden van een onderhandeling, het opstellen van een testament of de aankoop van een huis. Op cruciale momenten in het leven van mensen is jouw rol onmisbaar. Maar hoe word je eigenlijk notaris?

Lees meer
Oog
2 min
Verkeersbord langs weg

Zo moeder, zo dochter

Niet alleen in de beroepskeuze lijkt Liselotte Ellemers op haar moeder Femmy Smink. Het enthousiasme en de vrolijkheid spat er bij de beide dames vanaf. Femmy heeft sinds 2006 haar eigen notariskantoor in Sneek. Toen zij in 2001 werd benoemd tot notaris was zij de jongste vrouwelijke notaris in Nederland. Liselotte zit nu in de eindfase van de master Notarieel Recht aan de Universiteit Utrecht. Liselotte: ‘Het is een betere vraag in welk opzicht wij niet op elkaar lijken.’

Lees meer
Oog
5 min
femmy-en-liselotte

Hoe Sophie van stagiaire naar kandidaat-notaris groeide

Sophie Prosman (28) is kandidaat-notaris bij Dentons in Amsterdam en is nu bijna een jaar bezig met de beroepsopleiding notariaat. Ze is erg enthousiast over haar vak.

Lees meer
Oog
3 min
kantoren-in-de-zon