Cd van jou, cd van mij; over het taalgebruik in het notariaat

Geschreven op 21 december 2021 door kandidaat-notaris Geeke van Haaren.

Oog
2 min
Jongen met een handje vol CD's

Een column over taal. Makkie, dacht kandidaat-notaris Geeke. ‘We zijn als notarissen tenslotte dagelijks met taal bezig’. Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Want zo gemakkelijk is het taalgebruik in het notariaat niet.

Spullen versus inboedel

Het taalgebruik in onze aktes kunnen we natuurlijk niet zomaar aanpassen. Een samenlevingscontract waarin staat: ‘De spullen zijn van ons samen’, zorgt voor de grootste discussies. Een vriend vroeg me waarom. ‘Het woord ‘inboedel’ is toch hopeloos ouderwets?’ Ik vroeg aan hem om me uit te leggen wat hij dan onder ‘de spullen’ verstaat. ‘Cd van jou, cd van mij, cd van ons allebei?’ Het antwoord hierop moest hij me ook schuldig blijven.

‘Spreek je de cliënt aan met ‘u’? Of mag het allemaal wat minder formeel tegenwoordig?’
Geeke van Haaren

Zeg maar ‘je’

En niet alleen het taalgebruik, maar ook het overige gesproken en geschreven woord is een uitdaging. Spreek je de cliënt bijvoorbeeld aan met ‘u’? Of mag het allemaal wat minder formeel tegenwoordig? Bij jonge cliënten gaat me dat gemakkelijk af, maar bij oudere cliënten voelt het nog steeds onwennig. Zelfs als zij zélf hebben aangegeven dat ik mag tutoyeren. Een belangrijk aandachtspunt voor mij om m’n taalgebruik te verbeteren.

Feit of mening

Deze uitdaging kom ik ook tegen in de correspondentie. Er komt nogal eens een eenzijdig verzoek om ‘even dit’ of ‘even dat’ aan de andere partij door te geven, maar daarbij moet ik oppassen dat ik me geen woorden in de mond laat leggen. We moeten natuurlijk voorkomen dat het lijkt alsof wij namens een partij een standpunt innemen. Als notaris moet je het bij de feiten houden.

‘Wat voor mij als jurist heel logisch klinkt, kan voor de cliënt onbegrijpelijk klinken.’
Geeke van Haaren

Klare taal

Maar ook het ‘vertalen’ van de akte - in bijvoorbeeld een e-mail - vind ik soms een uitdaging. Want wat voor mij als jurist heel logisch klinkt, kan voor de cliënt onbegrijpelijk klinken. Dan helpt het voor mij om te sparren met collega’s. Al pratend kom je toch vaak tot een net iets andere bewoording en daardoor meer duidelijkheid voor de cliënt. Zoals mijn collega laatst treffend zei: de moeilijkheid zit hem soms in de eenvoud.

En wat betreft die cd: gekregen van mijn moeder, dus van mij. Klare taal, toch?

Overige
blog
artikelen

Toegang tot het notariaat: een oproep aan bi-culturele talenten

Ben jij kandidaat-notaris met een bi-culturele achtergrond? En zet jij je graag in voor mensen met een afstand tot het notariaat? Dan zoeken wij jou!

Lees meer
Oog
4 min
Mujtaba Ariaie

5 vragen aan... kandidaat-notaris Irtza Mahmood

De weg van Irtza Mahmood (28) naar de notariële praktijk is niet standaard te noemen. Irtza is begonnen op het mbo. Vervolgens heeft hij zijn propedeuse op het hbo gehaald en is hij notarieel recht gaan studeren aan de Universiteit Leiden. Na een tijdje werkzaam te zijn geweest in het wetenschappelijk onderwijs, is hij nu kandidaat-notaris bij Het Notarieel in Emmeloord. Hij heeft net het eerste jaar van de Beroepsopleiding Notariaat afgerond met een 10. Zijn ultieme doel? Notaris worden!

Lees meer
Oog
3 min
Irtza Mahmood

Lancering Het Moment-campagne

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft op 12 juni 2023 de Het Moment-campagne gelanceerd. De campagne neemt je mee naar betekenisvolle momenten waarin de notaris een rol speelt.

Lees meer
Oog
2 min