Nieuws uit
het notariaat

Hoe Sophie van stagiaire naar kandidaat-notaris groeide

Sophie Prosman (28) is kandidaat-notaris bij Dentons in Amsterdam en is nu bijna een jaar bezig met de beroepsopleiding notariaat. Ze is erg enthousiast over haar vak.

Lees meer
Oog
3 min
kantoren-in-de-zon

Zo moeder, zo dochter

Niet alleen in de beroepskeuze lijkt Liselotte Ellemers op haar moeder Femmy Smink. Het enthousiasme en de vrolijkheid spat er bij de beide dames vanaf. Femmy heeft sinds 2006 haar eigen notariskantoor in Sneek. Toen zij in 2001 werd benoemd tot notaris was zij de jongste vrouwelijke notaris in Nederland. Liselotte zit nu in de eindfase van de master Notarieel Recht aan de Universiteit Utrecht. Liselotte: ‘Het is een betere vraag in welk opzicht wij niet op elkaar lijken.’

Lees meer
Oog
5 min
femmy-en-liselotte

5 vragen aan... kandidaat-notaris Övünç Özata

Op het dorpskantoor in het Brabantse Drunen krijgt kandidaat-notaris Övünç Özata (31) alle ruimte om zich te ontwikkelen. Hij maakt daar volop gebruik van: zo draait hij zijn hand niet om voor een ingewikkelde nalatenschap en is hij lid van de Commissie kandidaat-notarissen. Ooit hoopt hij zelf notaris te worden en zijn medewerkers ook zoveel vrijheid te geven. Wij stelden hem 5 vragen over zijn ervaringen in het notariaat.

Lees meer
Oog
4 min

Hoe word je notaris?

Als notaris ben je overal. Bij het begeleiden van een onderhandeling, het opstellen van een testament of de aankoop van een huis. Op cruciale momenten in het leven van mensen is jouw rol onmisbaar. Maar hoe word je eigenlijk notaris?

Lees meer
Oog
2 min
Verkeersbord langs weg

De veelzijdigheid van het notarisvak: ‘stilzitten is er sowieso niet bij’

Tineke Klok - bevlogen notarisklerk - is het levende bewijs dat het notariaat allesbehalve saai is. Ze werkt er namelijk al 35 jaar en met veel plezier. ‘In tegenstelling tot het vooroordeel, zit ik echt niet alleen in de boeken. Ik maak juist van alles mee!’

Lees meer
Oog
3 min
Boer met zijn vrouw verwelkomt notaris

5 vragen aan... kandidaat-notaris Irtza Mahmood

De weg van Irtza Mahmood (28) naar de notariële praktijk is niet standaard te noemen. Irtza is begonnen op het mbo. Vervolgens heeft hij zijn propedeuse op het hbo gehaald en is hij notarieel recht gaan studeren aan de Universiteit Leiden. Na een tijdje werkzaam te zijn geweest in het wetenschappelijk onderwijs, is hij nu kandidaat-notaris bij Het Notarieel in Emmeloord. Hij heeft net het eerste jaar van de Beroepsopleiding Notariaat afgerond met een 10. Zijn ultieme doel? Notaris worden!

Lees meer
Oog
3 min
Irtza Mahmood

5 vragen aan... kandidaat-notaris Quinty Schinkel

Quinty Schinkel (27) voelt zich helemaal thuis bij HVG Law in Rotterdam. Haar belangrijkste eigenschappen: structuur aanbrengen en overzicht houden. En dat komt goed van pas in haar werk als kandidaat-notaris. Wat Quinty het leukste vindt aan werken in het notariaat? 'Het gepuzzel! Het constante bezig zijn met: kan dit zo? Hoe vliegen we het deze keer aan? Op deze manier is geen dag hetzelfde.'

Lees meer
Oog
4 min
quinty

Kandidaat-notaris Birgit Snijder-Kuipers over ‘tuchtrechtervrees’ in het notariaat

We spraken Birgit Snijder-Kuipers, kandidaat-notaris bij De Brauw Blackstone Westbroek en universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen en docent bij de Notariële Beroepsopleiding, over een veelbesproken onderwerp in het notariaat: fouten maken en vrees voor de tuchtrechter. Als notaris kun je nou eenmaal geen fouten maken. Toch?

Lees meer
Oog
2 min
Jongen met kop koffie

Hoe Carolien de balans bewaart

Kandidaat-notaris Carolien Pot (37) houdt van aanpakken. Bij Notariaat Engelen, maar ook in haar vrije tijd. In de PensioenKamer, op de melkveehouderij waar ze woont met haar gezin, op het volleybalveld of tennisbaan. Hoe bewaart Carolien de balans tussen werk en privé?

Lees meer
Oog
4 min
stenen-in-balans

Waarom Andy Furr het notariaat boven het strafrecht verkoos

‘Veel studenten hebben het beeld van een notaris achter een antiek bureau met een sigaar in de mond, maar er zit veel meer in’, aldus kandidaat-notaris Andy Furr. Waarom koos hij voor het notariaat?

Lees meer
Oog
2 min
Hoog flatgebouw

Cd van jou, cd van mij; over het taalgebruik in het notariaat

Een column over taal. Makkie, dacht kandidaat-notaris Geeke. ‘We zijn als notarissen tenslotte dagelijks met taal bezig’. Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Want zo gemakkelijk is het taalgebruik in het notariaat niet.

Lees meer
Oog
2 min
Jongen met een handje vol CD's

Een commissie met pit: de Commissie Kandidaat-notarissen

Wist je dat er een commissie bestaat die zich inzet voor de belangen van kandidaat-notarissen en toegevoegd notarissen? Die het bestuur van de KNB gevraagd én ongevraagd adviseert over onderwerpen die voor hen van belang zijn, zoals de vernieuwing van de beroepsopleiding? Dat is de Commissie kandidaat-notarissen. Lees hier waarom jij daar ook lid van wilt worden.

Lees meer
Oog
3 min
pittige pepers

Toegang tot het notariaat: een oproep aan bi-culturele talenten

Ben jij kandidaat-notaris met een bi-culturele achtergrond? En zet jij je graag in voor mensen met een afstand tot het notariaat? Dan zoeken wij jou!

Lees meer
Oog
4 min
Mujtaba Ariaie

Vliegende start Beroepsopleiding!

Twee keer per jaar starten kandidaat-notarissen aan de Beroepsopleiding Notariaat en afgelopen maart is de nieuwe lichting weer van start gegaan! Ruim honderd jonge en gemotiveerde kandidaat-notarissen die aan het begin van hun carrière staan, hebben een mooie tweedaagse samenkomst in Ermelo met elkaar beleefd.

Lees meer
Oog
3 min

‘Toen ik dit begreep over de rol van de notaris, dacht ik: dat wil ik later ook!’

Als kind vroeg ik mijn ouders toen zij een huis kochten: ‘Waarom gaan jullie naar de notaris? Kun je het niet rechtstreeks met de verkoper regelen?’ Voor mij is die vraag inmiddels duidelijk beantwoord, maar buiten het notariaat speelt die nog steeds: wat ís de grote meerwaarde van de notaris?

Lees meer
Oog
2 min
Geliefden houden elkaars hand vast

Lancering Het Moment-campagne

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft op 12 juni 2023 de Het Moment-campagne gelanceerd. De campagne neemt je mee naar betekenisvolle momenten waarin de notaris een rol speelt.

Lees meer
Oog
2 min